Een podcast maken in de Anchor-app

Anchor is een alles-in-éénplatform waar je gratis podcasts kunt maken, verspreiden en er geld mee kunt verdienen.

Hier vind je stapsgewijze instructies om met de Anchor-app een podcast te maken en overal te verspreiden. We helpen je bij de verschillende mijlpalen van het proces op je mobiel en geven telkens aan hoeveel stappen er nog zijn voordat je podcast klaar is.

(Opmerking: je kunt Anchor op internet, de iPad en je telefoon gebruiken. Alle audio die je via het platform maakt, wordt gesynchroniseerd met je Anchor-account. Maar in deze handleiding wordt uitgelegd hoe je alles met alleen je telefoon kunt doen).

Een account aanmaken

• Download de Anchor-app uit de App Store (iOS) of de Play Store (Android). Je kunt inloggen met een bestaand account of een nieuw account aanmaken met Facebook of je e-mailadres.

Een aflevering maken

Als je de app opent zie je als eerste de pagina Trailers. Je kunt hier een korte inleiding bij je podcast opnemen en zelfs achtergrondmuziek toevoegen. Als je nu geen trailer opneemt, kun je dat later altijd alsnog doen.

• Klik nu op de (X) bovenaan je scherm om naar de afleveringstool te gaan (het zwarte scherm dat je hieronder ziet). Je ziet je eerste mijlpaal bovenaan: 0/5 Leren hoe je aan de slag gaat met je podcast. Laten we beginnen!

• Tik op de paarse + in de afleveringstool om je podcasttools te bekijken.

• Tik op Opnemen om de opname te starten.

• Tik op X om de opname te stoppen.

Opmerking: je kunt in de Anchor-app maximaal 60 minuten opnemen, maar je kunt altijd meerdere segmenten opnemen en deze toevoegen in de afleveringstool. De segmenten worden dan als één samenhangend geheel afgespeeld.

• In het volgende scherm kun je een voorbeeld van de opname bekijken.
  • Je kunt de opname bewerken door op Bijsnijden te tikken.

• Verplaats de schuifregelaars om te bepalen waar de opname moet beginnen en eindigen.

• Als je achtergrondmuziek wilt toevoegen, tik je op Achtergrondmuziek toevoegen.

• Je kunt kiezen in het vervolgkeuzemenu kiezen uit nummers met verschillende stemmingen/thema's.

• Tik op het vinkje om de opname op te slaan.

Opnames worden opgeslagen in de afleveringstool.

• Tik en versleep segmenten om de volgorde te veranderen.
  • Je kunt op de paarse + tikken om de andere tools te zien.
  • Je kunt audio toevoegen die je eerder hebt opgenomen of geüpload door te tikken op Bibliotheek.
  • Zorg ervoor dat je daarna op Opslaan tikt.

• Om audio naar je bibliotheek te uploaden (je bibliotheek heeft altijd een paarse achtergrond zoals je hieronder ziet), tik je eerst op de paarse bestandsmap en vervolgens rechtsboven op Importeren.
  • Je kunt audio op je telefoon selecteren om te uploaden.

• Je kunt ook Geluiden toevoegen voor meer nadruk, Intermezzo als overgang tussen segmenten of kies voor Spraakberichten om door luisteraars ingezonden spraaksegmenten toe te voegen.

newimagesounds.png  newimagevm.png  newimageinter.png

Opmerking: tik op de drie puntjes (•••) op elk segment in de afleveringstool om een menu met opties voor dat segment te zien.

Je aflevering publiceren

• Als je aflevering klaar is, tik je op Publiceren
  • Je wordt gevraagd om een titel en een beschrijving op te geven voor de aflevering. (Houd het duidelijk en kort maar krachtig.) Deze info verschijnt in podcastmappen en zoekmachines, waardoor luisteraars je show makkelijk kunnen vinden. In de volgende schermen kun je je podcast ook een naam geven en beschrijven.

Je podcast instellen

Voor je je eerste aflevering publiceert, moet je je podcast ook een pakkende naam en beschrijving geven.

• Upload een afbeelding OF pas een afbeelding, lettertype en kleuren aan met de Cover Art Creator. Je afbeelding moet een perfect vierkant van 3000x3000 pixels zijn, waarop de naam van je podcast duidelijk zichtbaar is. Je kunt de afbeelding altijd later nog veranderen.
  • Je podcast is nu klaar! Het is nu tijd om hem te verspreiden.
  • Klik in het volgende scherm op Prima, bedankt om te kiezen voor automatische distributie door Anchor. Als je de podcast liever zelf verstuurt naar externe platforms, klik je op Ik doe dit liever zelf (geavanceerd).
  • Gefeliciteerd! Je podcast is nu verstuurd naar externe platforms. Je kunt nu doorgaan met de volgende mijlpalen door te tikken op OK, begrepen.

Geld verdienen instellen (voor podcasters in de VS)

• Tik op de vierde mijlpaal om het tabblad Inkomsten te zien.
  • Klik op Nu activeren om geld verdienen in te stellen

• Begin met geld verdienen door je eerste reclame voor Anchor te lezen. Tik op Cool, daar gaan we om je reclame op te nemen.

• Je komt terecht op de detailpagina van je reclame. Hier staat belangrijke informatie over je reclame.
  • Als je niet precies weet wat je moet zeggen en hulp nodig hebt, klik dan op Script. Dan helpen we je verder. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen reclame maken.
  • Je kunt ook Tips lezen voor meer informatie over het opnemen van een goede reclame.
  • Klik op de rode knop Opnemen onderaan je scherm om te beginnen met het opnemen van de reclame.

• Als je je reclame hebt opgenomen, kun je hem bewerken, opnieuw opnemen of verzenden.
  • Klik op de paarse knop Verzenden als je tevreden bent met de opname.

• Nu je je eerste reclame hebt opgenomen, kun je Anchor-betalingen instellen. Let op: dit is momenteel alleen beschikbaar in de VS. Klik op Anchor-betalingen instellen om je bankrekening in te stellen. Je kunt dit wanneer je wilt aanpassen via het tabblad Inkomsten.
  • Maar nu is het tijd voor je laatste mijlpaal: luisteraars verzamelen!
  • Ga terug naar het overzicht met mijlpalen en tik op je laatste mijlpaal om je podcast te delen.

• Je kunt je podcast delen via sms, sociale media zoals Twitter en Facebook, of je kunt de link kopiëren en overal delen.
  • Kies hoe je je podcast wilt delen (je kunt ze ook allemaal gebruiken!) en laat je stem horen.

Heb je vragen? Je kunt altijd contact met ons opnemen.

Veel succes met je podcast!