Jak aktywować subskrypcje podcastów

Dzięki subskrypcji podcastów możesz teraz pobierać opłaty za treści udostępniane odbiorcom w aplikacji Spotify i innych kanałach.

Aktywowanie subskrypcji podcastu

  • Otwórz Anchor w przeglądarce na komputerze, wybierz zakładkę Pieniądze i przewiń w dół do sekcji Subskrypcje.
  • Kliknij fioletowy przycisk „Aktywuj subskrypcje”.

 

Screen_Shot_2021-03-08_at_5.36.22_AM.png

  • Jeśli nie masz jeszcze skonfigurowanego konta Stripe, przejdziesz teraz na stronę, na której możesz to zrobić. Jeśli zaś masz już konto Stripe, możesz na nim określić wysokość opłaty za subskrypcję.
  • Ustaw wysokość opłaty, ale pamiętaj, że nie będzie można jej już zmienić.

Screen_Shot_2021-08-24_at_10.00.06_AM.png

  • Następnie wybierz odcinki, które mają być dostępne tylko dla subskrybentów. Możesz wybrać dowolne odcinki z listy – zarówno opublikowane, zaplanowane, jak i w wersji roboczej.

Screen_Shot_2021-03-08_at_5.51.15_AM.png

  • Po wybraniu odcinków kliknij fioletowy przycisk „Aktualizuj odcinki” w prawym górnym rogu ekranu.

Screen_Shot_2021-03-08_at_5.53.51_AM.png

  • Po zaktualizowaniu odcinków zobaczysz komunikat z potwierdzeniem, który oznacza, że zmiany zostały wprowadzone. Słuchacze będą mogli subskrybować wybrane przez Ciebie odcinki. Wyślemy Ci również wiadomość e-mail z bardziej szczegółowymi informacjami.

Screen_Shot_2021-03-08_at_6.50.08_AM.png

 

Zarządzanie odcinkami dostępnymi w subskrypcji

Po aktywowaniu subskrypcji możesz zarządzać obecnymi lub przyszłymi odcinkami dostępnymi tylko w subskrypcji bezpośrednio na stronie danego odcinka lub publikacji. Aby oznaczyć nowy odcinek jako dostępny tylko w subskrypcji, wykonaj poniższe czynności:

  • Włącz opcję „Dostępne tylko w subskrypcji”. 
  • Opublikuj odcinek lub zapisz go w wersji roboczej, aby zatwierdzić zmiany.

Screen_Shot_2021-03-08_at_7.00.26_AM.png

Usuwanie oznaczenia odcinka jako dostępnego tylko w subskrypcji

Możesz także usuwać odcinki z treści tylko dla subskrybentów na stronie danego odcinka lub na stronie publikacji (patrz powyżej).

Usuwanie ze strony publikacji:

  • Wyłącz opcję „Dostępne tylko w subskrypcji” i opublikuj odcinek, aby zapisać zmiany.

Usuwanie ze strony listy odcinków:

  • Odznacz pole Subskrypcje obok odcinka, z którego ma być usunięte oznaczenie, a następnie kliknij fioletowy przycisk „Aktualizuj” w prawym górnym rogu ekranu.

 

Czy ten artykuł był pomocny?
Liczba użytkowników, którzy uważają ten artykuł za przydatny: 92 z 116